Swedbank

swedbank lån för studenter

Swedbank har, som Sveriges största bank, självklart erbjudanden skräddarsydda för yngre och studerande. Något direkt erbjudande om studentlån har banken emellertid inte, men den som tar del av paketet ”Nyckelkund Student” kan ansöka om ett kreditkort. På så sätt kan en studerande på högskola, universitet, folkhögskola eller komvux använda sig av Swedbank för lån och krediter. Den studerande som har fast inkomst kan också vända sig till banken för att ansöka om ett traditionellt privatlån.

Så här fungerar Swedbanks studenterbjudande

Swedbanks produkt för studerande går under benämningen Nyckelkund Student. Detta paket omfattar egentligen allt som krävs för att enkelt kunna göra alla typer av överföringar och de flesta vanligare bankaffärer, och detta från vilken enhet som helst. Närmare bestämt ingår följande:

Mobilbank (även i iPad)
Internetbank
Mobilt BankID
Bankkort
Swish
Betal- och kreditkort (tillval)

Paketet kan tecknas av den som studerar minst deltid på eftergymnasial utbildning och ser till att utbetalningar från CSN kommer in på ett konto på Swedbank. Sistnämnda är ett absolut krav.

Det bankkort som ingår utan kostnad i paketet är ett MasterCard som är kopplat direkt till kontosaldot, det vill säga ett så kallat debetkort. Det finns dock också möjlighet att ansöka om ett MasterCard betalkort/kreditkort. Med detta kort betalar du hela skulden en gång per månad (betalkort) eller delar upp betalningarna (kreditkort). Du har upp till 55 dagars räntefri kredittid på dina köp. Använder du kortet som betalkort betalar du ingen ränta på skulden om du betalar fakturan i tid. Årsavgiften för MasterCard debiteras månadsvis.

Om du ska beviljas kredit eller inte, samt hur stort kreditutrymme du ska få, avgörs efter en kreditprövning. Här kontrolleras dina inkomster för att se vilket manövreringsutrymme i ekonomin du kan tänkas ha. Notera att studiemedel från CSN inte räknas som inkomster. Du måste alltså ha inkomster även från andra källor. Är inkomsterna relativt låga kan du förmodligen räkna med avslag. Skulle du ändå få kredit blir kreditramen förmodligen relativt låg.

Ansökan

För att ansöka om betal- och kreditkort gäller det att du redan är kund i banken eller nytecknar paketet Nyckelkund Student. När du har fått inloggningsuppgifter kan du logga in på ditt konto och skicka in en ansökan direkt. Det krävs bara att att du anmäler ditt intresse och sedan signerar din anmälan med BankID. Du kommer sedan inom kort att få besked om huruvida din ansökan har godkänts eller inte. Vid beviljad ansökan skickas ditt betal- och kreditkort med posten inom ett par dagar.

Privatlån Direkt

Du som studerande har självklart också möjligheten att ansöka om ett vanligt privatlån, dock förutsatt att du har fast inkomst. Det är alltså inte möjligt att låna med inkomsterna från CSN som ”säkerhet”. Det räcker inte heller med timanställning eller att du hoppar in på en arbetsplats vid behov. Du måste helt enkelt ha ett anställningskontrakt om en tillsvidareanställning.

Swedbanks blancolån kallas Privatlån Direkt och det är ett vanligt blancolån utan säkerhet det handlar om. Med Privatlån Direkt har du möjlighet att låna mellan 30 000 – 350 000 kr med en återbetalningstid på upp till 12 år. Grundvillkoren är ganska okomplicerade. Åldersgränsen är 18 år och du får inte ha några betalningsanmärkningar.