Mikrolån

mikrolån och smslån

Mikrolån är ett begrepp för de mindre lånen, det vill säga lån på några tusenlappar eller lite mer. Den vanligaste typen av mikrolån är smslån och snabblån, men det finns fler – handlån hos studentkår och pantlån till exempel. Vad alla lånetyper har gemensamt är att de är till för att täcka en plötslig och övergående brist på kontanter. Samtidigt finns det stora skillnader mellan olika varianter av mikrolån när det gäller ränta, säkerhet, med mera.

Ansöka om smslån

Att ta smslån som student kan vara en lösning i det fall det saknas lite pengar på kontot inför terminsstarten eller om det dyker upp en oväntad räkning någon gång i mitten av terminen. Att ansöka om ett snabblån är mycket enkelt. Det som krävs är en snabb ansökan på nätet i vilken du fyller i ett antal obligatoriska uppgifter. När du är nöjd med din ansökan signerar du den med BankID och skickar in. Vanligt är att du inom bara några sekunder får ett preliminärt besked på skärmen. Om det är positivt får du pengarna utbetalda till ditt föranmälda konto mycket skyndsamt, ibland inom så kort tid som en timme.

Det inkomstkrav som är så viktigt och tydligt när det gäller blancolån och banklån är inte alls lika viktigt när det handlar om mikrolån. Det finns visserligen alltid ett inkomstkrav, men det är betydligt lägre än vad det är för ett blancolån. Dessutom är det inte sällan så att CSN-lånet kan räknas som inkomst. Något som är mycket viktigt är dock att du inte har något skuldsaldo hos Kronofogden. En eller ett par betalningsanmärkningar kan godtas – i varje fall hos vissa långivare – men ett skuldsaldo hos Kronofogden är skäl för automatiskt avslag.

Smslån som studerande – tänk på det här

Smslån bör vara den absolut sista utvägen om det är knapert i ekonomin. Vi rekommenderar att du, om du står utan pengar, försöker uttömma alla andra möjligheter först. Kanske har du möjlighet att låna av dina föräldrar? Kanske kan du använda dig av något av de alternativ vi nämner nedan?

Om du bestämmer dig för att ansöka om ett snabblån kan du med fördel välja en långivare som låter dig låna utan ränta första gången. På så sätt blir åtminstone din återbetalning lite mindre betungande. Kom också ihåg att bara låna precis så mycket som du behöver. Fall inte för fresletsen att låna lite er än du har absolut behov av.

Låna utan UC

Är du i behov av att låna ett mindre belopp finns det ett flertal långivare som numera beviljar lån utan UC. Bland de företag som listar de bästa kreditföretagen som ger lån utan UC åt dig finns låncreditsafe.se.

Det är ett företag som funnits länge på marknaden och är väldigt populärt om man vill ansöka om ett lån som inte är kopplat till UC. Låncreditsafe.se är ett externt kreditupplysningsföretag och ser därför till att du inte hamnar i UC:s databas när du ansöker om ett lån. Att inte vara kopplad till en databas kan förbättra dina chanser att att få ett lån utan UC.

Två bra alternativ till mikrolån

De två stora nackdelarna med krediter som smslån och snabblån är att de är förhållandevis dyra och att återbetalningstiden är kort. Med de alternativ till mikrolån som finns kan det gå att undvika dessa två.

Ett alternativ som kan vara lämpligt för studerande är handlån från en studentkår. Majoriteten av de större studentkårerna runt om i landet erbjuder sina medlemmar den här möjligheten. För detaljerna kring hur du ansöker, vänligen kontakta din kår. Vanligtvis gäller dock följande:

  • Du kan låna mellan 1000 – 3000 kr
  • Låneperioden är 2 – 3 månader
  • En administrationsavgift på 2-5% tas ut på hela beloppet
  • Du måste ha två borgensmän

Det andra alternativet är att låna på ett värdeföremål hos en pantbank. Du tar med dig ett föremål, till exempel ett smycke, för värdering hos pantbanken. Du får ett besked om låneram direkt och får också pengarna direkt i handen. Villkoren är vanligtvis mycket enkla. Din uppgift är att betala tillbaka med ränta inom fyra månader. Räntans storlek bestäms av det lånade beloppet, men den överstiger sällan 4% per månad.