Kreditkort

kreditkort för studenter

Kreditkort är en produkt för vilken kreditgivaren löpande lånar ut pengar till kredittagaren. Den del av krediten som kredittagaren tar i anspråk under en månad ska sedan betalas tillbaka antingen i en klumpsumma mot faktura eller delbetalas. Om hela skulden regleras vid ett tillfälle utgår normalt ingen ränta (förutsatt att betalningen kommer in under den räntefria kredittiden). Vid delbetalning tillkommer en ränta som kan vara mer eller mindre hög beroende på vem som är kreditgivare.

En praktisk buffert

Du som studerar kan ha god användning för ett kreditkort, och det av ett mycket tydligt skäl. Du kan nämligen använda ditt kreditkort som en vilande buffert. I stället för att ta ett mikrolån eller låna av dina föräldrar kan du göra uttag eller nödvändiga inköp på kortet och sedan reglera skulden nästa månad, detta utan att behöva betala ränta.

Exempel
Din första CSN-betalning för terminen har inte kommit in på kontot ännu och du måste köpa kurslitteratur för ett par tusenlappar snarast. Du använder då kreditkortet för att betala böcker och kompendium. Med den räntefria kredit du har på kortet kan du reglera skulden inom 6-8 veckor (beroende på kort) utan att betala ränta. När CSN-pengarna sedan trillar in på konto betalar du tillbaka mot faktura.

Viktigt att tänka på är dock att krediten inte nödvändigtvis är helt gratis. Det gäller att räkna med eventuell årsavgift samt eventuella aviavgifter i kalkylen. Förmodligen blir det ”lån” du tar med hjälp av kreditkortet ändå mycket billigare än vad ett smslån skulle bli.

Vilka kreditkort för studerande finns det?

Studerande är inte den mest köpstarka målgruppen och är även i övrigt inte den mest intressanta för banker och kreditbolag som ger ut kreditkort. Det betyder dock inte att det inte finns några kreditkort för studenter. Nedan kan du se två exempel. De kommer att se att de är sinsemellan ganska olika. Det illustrerar att det finns olika konstruktioner vad gäller kreditkort för dem som studerar.

Exempel: Nordea Credit

För att vara en av storbankerna har Nordea mycket generösa villkor när det gäller kreditkort för studenter. Det är nämligen så att det enligt villkoren är fullt tillräckligt med en årsinkomst på 70 000 kr för att en ansökan om kreditkort (Nordea Credit) ska kunna handläggas. Ännu mer speciellt är att studiemedel kan utgöra delar av eller hela detta belopp. Den som studerar på heltid och uppbär både studiebidrag och studielån kommer långt över denna brytgräns och kan därför ansöka om detta kort.

Se alla kreditkort här

Nordeas erbjudande i korthet:

  • Kreditram på mellan 5000 – 50 000 kr
  • Månadsvis faktura (betalkort)
  • Räntefri kredit i upp till 55 dagar
  • Delbetalning mot kreditränta (5% per månad eller minst 150 kr).

Exempel: Remember Flex

Re:member Flex från Remembercard/EnterCard är ett kreditkort som inte är direkt riktat mot dem som studerar, men dess konstruktion gör att studenter kan ha god möjlighet att bli beviljade kortet efter ansökan. Den minimiinkomst som krävs för att ansökan ska kunna handläggas är nämligen blygsamma 100 000 kr. De andra grundvillkoren är att den som ansöker ska vara minst 20 år fyllda och att han eller hon inte får vara belastad av betalningsanmärkningar.

Remembercards erbjudande i korthet:

  • Kreditram på mellan 5000 – 50 000 kr
  • Ingen årsavgift och inga aviavgifter
  • Upp till 8 veckors räntefri kredittid
  • Delbetalning i upp till 24 månader.