Nordea

Nordea lån och kredit för studenter

Nordea är en av de största bankerna i Sverige (och Norden) när det handlar om banktjänster för privatpersoner. Något överflöd av tjänster specifikt anpassade för unga och studerande har banken emellertid inte. Det finns till exempel ingen möjlighet att ansöka om ett studentlån utan säkerhet.

För ansökningar om betal- och kreditkort har Nordea emellertid lite lägre krav på den sökandes inkomst än vad som gäller för övriga kunder. Nordea har också ett studentpaket som den som har studiemedel från CSN samt den som går på gymnasiet kan teckna utan kostnad. Den student som har andra inkomster än studiemedel kan också titta närmare på Nordeas erbjudande om privatlån.

Nordeas studenterbjudande – detaljer

Nordeas studenterbjudande kan tecknas av dig som studerar på gymnasienivå (inklusive komvux) eller högskolenivå (högskola, universitet och folkhögskola). Förutsättningen är att du har studiemedel från CSN. Om du tecknar detta erbjudande får du tillgång till alla de tjänster som ingår i Nordeas ordinarie ”Vardagspaket”, detta utan någon kostnad. Vanligtvis är kostnaden 36 kr per månad, så erbjudandet är förmånligt i sig. Notera bara att om du studerar på eftergymnasial nivå och får studiemedel från CSN, så måste studiebidraget och studielånet komma in på ditt personkonto hos Nordea för att Vardagspaketet ska vara gratis. När du slutar studera och inbetalningarna från CSN slutar komma, kommer ordinarie pris att börja gälla.

I paketet ingår de tjänster som behövs för att göra de vanligaste överföringarna och andra banktjänsterna i vardagen både per dator, mobil och telefon. I tabellen nedan ser du vad som ingår i Vardagspaketet.

Nordeas studenterbjudande

Personkonto
Internetbank
Mobilt BankID
Mobilbank
Debitkort
Telefonbank

Betal- och kreditkort hos Nordea

Kortet som ingår i Vardagspaketet är ett debetkort som är kopplat till kontot. När du gör uttag eller köper något med kortet dras beloppet alltså direkt från saldot. Om du har andra inkomster än de du får från CSN kan du också ansöka om ett betal- och kreditkort för att komplettera.

Nordeas betal- och kreditkort går under namnet Nordea Credit och är ett kreditkort med en kreditram på mellan 5000 – 50 000 kr. Vilken kreditram du kan beviljas avgörs av hur din kreditvärdighet och betalningsförmåga ser ut utifrån uppgifterna i din kreditupplysning.

Grundvillkoren för att du ska kunna ansöka om ett Nordea kreditkort är att du ska vara över 18 år gammal och inte ha några betalningsanmärkningar. Minsta inkomst per år är normalt sett 125 000 kr. Om du har Studentpaketet gäller dock en specialregel. Då räcker det nämligen med en årsinkomst på minst 70 000 kr. Lite speciellt är att dina inkomster från CSN får räknas in i denna summa.

Ansökan om privatlån

Nordea erbjuder, som alla andra banker, ett privatlån. Lägsta respektive högsta lånebelopp är 10 000 kr respektive 350 000 kr. För att kunna ansöka om ett privatlån hos Nordea krävs andra inkomster än endast sådana du får från CSN (studiebidrag och studielån). I praktiken behöver du också ha fast anställning. Jobbar du extra på timmar eller har någon form av behovsanställning kan din låneansökan med största sannolikhet inte beviljas. Ett alternativ om du behöver låna kan då vara att ansöka om ett kreditkort i stället.